Zwanger worden? Dat kan makkelijker en sneller dan je denkt

Die eerste aanblik op je pasgeboren baby. Iedere dag maken miljoenen mensen op aarde dit mee, maar niet voor iedereen is die aanblik zo vanzelfsprekend. Door verschillende omstandigheden kan zwanger worden via de bekende ‘natuurlijke weg’ voor veel mensen niet mogelijk zijn. Juist voor deze mensen heeft de wetenschap de afgelopen decennia getracht een oplossing te vinden, en met succes! Wat jouw persoonlijke situatie ook mag zijn – ziekte, tijdelijk verblijf in het buitenland of simpelweg pech- tegenwoordig zijn er vele andere manieren om zwanger te raken. Een van deze manieren is de welbekende IVF behandeling. Deze specifieke vruchtbaarheidsbehandeling verwijst naar de ‘in vitro fertilisatie’. Zo’n behandeling bestaat simpelweg uit vier fases:

  1. Stimulatie – De eierstokken worden met hormonen gestimuleerd waardoor ze meer eiblaasjes aanmaken dan normaal.
  2. Punctie – De eierblaasjes worden via de vagina aangeprikt en leeggezogen, met deze vloeistof uit het eiblaasje komt ook de eicel mee.
  3. Laboratorium – In het laboratorium worden de eicellen uit de vloeistof gehaald en wordt de IVF-procedure gestart. De eicellen worden samengebracht met de meest actieve zaadcellen. De volgende dag is al te zien of bevruchting heeft plaatsgevonden.
  4. Terugplaatsing – Als alles voorspoedig is verlopen kan het embryo drie dagen na de bevruchting worden teruggeplaatst. Dit gebeurt met een dun slangetje (katheter) via de vagina en baarmoedermond richting de baarmoeder. Daarna begint de spannende periode van afwachting.

Al in vier simpele stappen bent u dichter bij het bereiken van de kinderwens dan u denkt. Maar wat komt hier verder nog bij kijken? Voorafgaand aan de behandeling maakt u samen met uw partner een afspraak bij de fertiliteitsarts. Tijdens dit gesprek wordt u uitgebreid geïnformeerd over de behandeling. Van te voren zult u ook nog worden aangeraden enkele pillen te slikken of injecties te nemen om de hormoonproductie te stimuleren. De kansen op succesvolle bevruchting liggen bij een eerste poging nu rond de 35%, een aanzienlijk hoog percentage. Er is altijd de mogelijkheid om een nieuwe behandeling te starten als de eerste niet succesvol is verlopen. Net als bij een echte zwangerschap is het altijd afwachten of zwanger worden ook daadwerkelijk lukt, maar IVF behandeling geeft in ieder geval een goede set aan kansen voor mensen met een onvervulde kinderwens. Wie weet wat de toekomst brengt en hoe ver de wetenschap reikt om het slagingspercentage nog aanzienlijk te vergroten.