De tandartsfobie

Een bezoek aan de tandarts is voor elk mens altijd wel een beetje spannend. Er zijn echter 800.000 Nederlanders die niet meer naar de tandarts gaan omdat ze niet durven. De tandarts heb je echter nodig om je gebit in goede conditie te houden, dus angst voor de tandarts is een vervelend verschijnsel. De oorzaken van angst bij volwassenen, ligt vaak in het verleden. De schooltandarts was in de jaren ’60 een echte boeman. Er werd geboord en kiezen getrokken, soms zonder verdoving. Geen pretje dus.

Voorkom angst voor de tandarts

Wil je bij je kind angst voor de tandarts voorkomen, neem hem of haar dan al van peuter af aan mee tijdens je halfjaarlijkse controle. Het kind went alvast aan de omgeving en ziet dat het prettig kan zijn bij de tandarts. Speelgoed en leuke boekjes in de wachtkamer helpen hier aan mee. Moet het kind voor het eerst een controle of behandeling ondergaan blijf er dan als ouder bij.

Angst verminderen door onderstaande tips

Heb je elke keer weer angst voor de tandarts, probeer dan in ieder geval er met de tandarts over te praten. Zo bouw je een band op.
Moet er een kleine ingreep plaatsvinden, vraag dan altijd om een verdoving en vraag van te voren altijd informatie over de behandeling. Als je weet wat er gaat gebeuren, dan kun je je daar op voorbereiden. Een kies laten trekken is wat anders dan een gaatje vullen of een wortelkanaalbehandeling.
Probeer eens wat ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen, terwijl je wordt behandeld.
Helpt dit alles niet of toont je tandarts weinig begrip voor al je angsten, kies dan een andere we.

Je durft niet meer naar de tandarts

Door al je vervelende ervaringen, ben je op een punt gekomen dat je niet meer naar de tandarts gaat. Het eerste jaar zal het nog wel gaan, maar dan krijg je toch echt problemen. Er wordt geen grote schoonmaak meer gedaan en geen gaatjes meer gevuld. Als je een keer breeduit lacht zie je een kies die er allang uit had gemoeten.

Zoek contact met de angsttandarts

De angsttandarts is er in gespecialiseerd mensen te helpen die bang zijn voor een gebitsbehandeling. Want zo is het toch eigenlijk? Je bent niet bang voor de man die tandarts is, maar voor de behandelingen. De angsttandarts zal op professionele wijze zorgen dat je angst over gaat. Hij geeft je de nodige begeleiding en neemt je angstgevoel helemaal weg. Gewoon zonder zorgen naar de tandarts en weer kunnen genieten van een schoon en verzorgd gebit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website