Extra spieren opbouwen met creatine

Het populaire supplement creatine is een stof is die erg veel besproken is en een van de meest onderzochte supplementen ooit. Deze lichaamseigen stof is geliefd bij sporters en atleten, maar wat doet het precies en verdient het de populariteit?

Wat is creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof en dus geen steroïde zoals sommige mensen denken. Creatine bevat een combinatie van aminozuren die gewoonlijk door de lever, nieren en alvleesklier worden aangemaakt. De stof is ook te vinden in voedingsmiddelen als rood vlees en vis. Vermoeidheid en verzuring tijdens het sporten wordt door creatine tegen gehouden door de extra energie in je lichaamscellen. Een inname van creatine zorgt voor een verhoging van het creatinefosfaat in de spieren. De hoeveelheid creatinefosfaat in het lichaam is bepalend voor het uithoudingsvermogen tijdens intensieve en explosieve bewegingen. Hoe groter de buffer van creatinefosfaat des te groter is het uithoudingsvermogen om explosieve oefeningen te kunnen doen.

De werking van creatine

Creatine heeft op iedereen een ander of soms zelfs geen effect. Sommige mensen hebben van nature veel creatine in de spierweefsels waardoor creatine weinig verschil maakt. Creatine is een molecuul dat water aantrekt. Sporters die creatine nemen zullen een gewichtstoename merken doordat het vocht naar de spieren trekt waardoor je iets zwaarder zult worden en ogen. Mensen die bijvoorbeeld aan bodybuilding doen nemen creatine specifiek voor deze reden en stoppen dan enkele weken voor een competitie. Er zijn verschillende vormen van creatine die verschillende resultaten geven. De populairste vorm van creatine is de creatine monohydraat, het zorgt voor een betere spierkracht, -spanning en vergroting van de spiermassa. Deze vorm van creatine wordt als de beste prijs-kwaliteit optie gezien.

Voordat je creatine gaat gebruiken is het belangrijk om voldoende informatie te vinden. Let op je tanden bij creatine in drankvorm, creatine in pilvorm is een betere optie. Ook is het aan te raden om extra water te drinken, een halve tot een hele liter extra per dag!

Kortom, het populaire middel creatine kan helpen bij het oppompen van de spieren. Het middel werkt niet voor iedereen en is veilig bij lichte dosering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website