Hardlopen is mentaal uitputtend, maar leerzaam

Hardlopen is een bijzondere sport. In al zijn eenvoud brengt het meer mee dan menig buitenstaander zou denken. De kunst lijkt niet meer dan je ene voet voor de andere zetten. Op het tempo waarin je dat kan of wil. Toch komt er een stuk meer bij kijken.

Dat ligt met name bij het mentale aspect van de sport. Om bij vermoeidheid daadwerkelijk de ene voet voor de andere te blijven zetten, is een groot doorzettingsvermogen nodig. Je moet mentaal sterk genoeg zijn om jezelf soms voor de gek te houden door bepaalde punten uit te kiezen die je wilt halen. Dit kan gaan om een lantaarnpaal, of een oversteekpunt. Je kunt dan bij jezelf denken dat je tenminste tot daar vol wil houden.

Hoe vaker je zo’n punt bereikt, hoe meer je begint te denken dat het zonde zou zijn om op te geven. Net nu je zover bent gekomen, zou het jammer zijn om de laatste paar honderd meter niet te voltooien. Op die manier moet je jezelf soms voor de gek houden om grenzen te verleggen in het fysieke. Het is dus belangrijk om te denken op de korte termijn. Dat is een mentaal spel, maar onmisbaar voor een goede fysieke prestatie. Dus je kunt nog zo afgetraind zijn en een perfecte lichaamsbouw hebben om te lopen, maar als het mentaal niet goed zit, zal het lijken alsof je fysiek tot weinig in staat bent.

Een ander aspect dat daarbij kan helpen is tijdregistratie. Zo kun je ook tijdens de saaiere momenten tijdens het lopen de focus blijven behouden. Als je een snelle tijd als minimaal doel stelt en je gaat lopen met bijvoorbeeld een hardloophorloge, dan is dat een constante stimulans om te blijven gaan. Je wil immers niet langzamer lopen dan bijvoorbeeld de vorige keer. Belangrijk is hier echter dat je een realistisch doel stelt. Teleurstelling helpt tijdens het hardlopen namelijk niet.