Optimale nachtrust, optimale gezondheid!

Urenlang wakker liggen, malen in je hoofd over problemen of je hebt juist geen idee waarom je niet kunt slapen. Slapeloze nachten zijn verschrikkelijk vervelend. De ochtend na een slechte nacht slaap voel je dat ook aan alles. Slaap is niet alleen goed voor je humeur maar het heeft ook invloed op je gehele gezondheid.

 

Gezondheidsproblemen

Volwassenen met slaaptekort hebben een minder goede gezondheid. Te weinig slaap zorgt voor een slechtere huid, een verminderd libido en zelfs overgewicht. Een slaaptekort verstoort namelijk de stofwisseling waardoor je meer eetlust krijgt terwijl spijsvertering niet optimaal werkt. Ook heeft slaap een positief effect op de werking van de hersenen. Informatie wordt tijdens een goede diepe slaap opgenomen, wie veel moet studeren heeft dus ontzettend veel aan een goede nachtrust. Zelfs ernstige symptomen zoals hartfalen kunnen komen door chronische slaaptekort. Het lichaam heeft gemiddeld 7 uur nodig om volledig te kunnen herstellen en gezond te blijven. Voor jonge kinderen en puber is een goede nachtrust uiteraard ook van groot belang. Kinderen hebben een grotere slaapbehoefte omdat ze veel energie nodig hebben overdag en groeien. Pubers hebben ook veel slaap nodig maar dat is lastig omdat ze vaak niet vroeg naar bed willen. Te weinig slaap voor kinderen werkt vaak negatief door op schoolwerk en vergroot de kans op somberheid en gedragsproblemen. Voor pubers blijken computers en telefoons met social media vaak de oorzaak waardoor ze te weinig slaap krijgen.

 

Wat kun je doen om beter te slapen?

Allereerst is een volledig donkere ruimte er belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat een klein beetje (kunst)licht je slaapritme al kan verstoren. Ook wordt er gedacht dat licht tijdens de nacht kan lijden tot een slechtere stofwisseling en de celdeling uit balans haalt. Ook sporten kan je nachtrust verbeteren. Uit onderzoeken blijkt een verband tussen sporten overdag en slaap. Minstens 4 keer per week een intensieve training bevorderd de nachtrust al een stuk. Naast een goed verduisterde kamer is een goed bed ook van belang. Zie een bed als een goede investering en niet iets om op te bezuinigen. Een goed matras kan wonderen doen voor je nachtrust. Voor kinderen is, naast een kwalitatief matras, leuk kinderbed een goede manier om ze eerder te laten slapen. Een leuk bed waar ze enthousiast van worden om in te mogen slapen. Op elektronische apparaten zit een mogelijkheid om het beeld wat geler te amen zodat je hersenen na het computeren beter tot rust kunnen komen en je sneller kan slapen.

Kortom, slapen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid en er zijn verschillende dingen die je kunt veranderen om je nachtrust optimaal te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website