Tekort aan testosteron zorgt voor overtollig buikvet?

Wat zijn testosteron boosters en voor wie of wat is deze bedoeld? Testosteron is een woord dat veel mensen wel bekend voor komt. Het is het belangrijkste natuurlijk geslachtshormoon in het mannelijk lichaam. Testosteron speelt een rol bij het libido, de ontwikkeling van geslachtskenmerken, groei van de skeletspieren, haarverlies bij mannen en bij de hersenontwikkeling. Ook vrouwen maken testosteron aan, maar dan in veel mindere mate. Kortom, testosteron is een een onmisbaar hormoon.

 

Testosteron tekort en gevolgen

Voor fanatieke sporters of bodybuilders is het gehalte van testosteron in het lichaam iets om goed in de gaten te houden. Het hormoon verbetert namelijk de vetverbranding en remt cellulitis vorming. Ook stimuleert het de hartfunctie. Mannen met een testosteron tekort hebben minder energie, lager libido, afname van de spierkracht, toename van vetmassa (met name buikvet), minder lichaamsbeharing en soms zelfs borstontwikkeling of depressie. Een laag gehalte aan testosteron kan door stress komen, maar ook door een tekortschietend voedingspatroon. Het is normaal dat het testosteron vanaf 25 jaar bij mannen afneemt, maar vanwege de serieuze gevolgen van een laag testosterongehalte is het toch belangrijk om het in de gaten te houden. Veel mannen die hun sportprestaties of spieren willen verbeteren kunnen testosteron boosters overwegen. Soms worden deze ook voorgeschreven door de huisarts en kan helpen bij de lichamelijke klachten.

 

Symptomen testosteron overschot

De testosteron boosters kunnen ook nadelige gevolgen hebben dus het is voorzichtigheid is van belang. Een overschot aan testosteron kan haarverlies, vochtophopingen, verhoogde agressiviteit/gewelddadig en antisociaal gedrag en verhoogde bloeddruk tot gevolg hebben. Zelfs prostaat- en teelbalkanker, hartfalen en ademhalingsproblemen kunnen een symptoom zijn van een overschot aan testosteron. Vanwege deze ernstige risico’s is het ontzettend belangrijk dat testosteron gebruik goed in de gaten wordt gehouden. Naast testosteron boosters kun je ook met krachttraining en voldoende zink, vitamine D en verzadigde vetten het testosteron in het lichaam stuk verhogen.

Kortom, de gevolgen van een tekort of overschot aan testosteron zijn serieus, vandaar dat het goed in de gaten moet worden gehouden. De dat extra beetje buikvet dat niet weggaat kan met testosteron booster wellicht verholpen worden. Een testosteron booster is in lichte dosering relatief veilig. Let ook op natuurlijke factoren zoals krachttraining, vitamine D, zink en verzadigde vetten om je testosteron gehalte optimaal te houden.